2022-06-15 16:38:00 Vodič do sigurne hrane i održivog okoliša Tijekom školske godine 2021./22. učenici 7.c razreda su za vrijeme sata razrednika provodili projekt kojem je cilj bio osvijestiti učenike o potrebi informiranja o kvaliteti hrane i dostupnost informacija o ispravnosti hrane u realnom vremenu. Projekt su provodile učiteljice Ivana Marić Zerdun i Anita Čota.
Učenici su instalirali mobilne aplikacije Open Food Facts i HRana koje im pomažu u praćenju otkrivanja opasnosti u namirnicama u stvarnom vremenu u svrhu smanjenja rizika od trovanja. Istražili su podatke o proizvodima koji su tijekom razdoblja trajanja projekta bili opozvani s tržišta zbog opasnosti po zdravlje, obradili i izradili grafičke prikaze prikupljenih podatka. Koristili su aplikaciju za skeniranje proizvoda prije kupnje u svrhu otkrivanja nutritivnih vrijednosti, prisutnosti aditiva (štetnih ili korisnih), saznali eco score za pojedine proizvode te uspoređivali slične produkte. Istražili su podrijetlo namirnica koje su opozvane s tržišta kao i države koje te namirnice plasiraju na tržište. Debatirali o odgovornosti subjekta koji je odgovoran za sigurnost i zdravstvenu ispravnost namirnica. U školi su predstavili rezultate istraživanja i podijelili infografike u svim razredima u svrhu promicanja održivih prehrambenih navika. |
Osnovna škola Trilj |