Vodič do sigurne hrane i održivog okoliša
Autor: Anita Čota, 15. 6. 2022.
Tijekom školske godine 2021./22. učenici 7.c razreda su za vrijeme sata razrednika provodili projekt kojem je cilj bio osvijestiti učenike o potrebi informiranja o kvaliteti hrane i dostupnost informacija o ispravnosti hrane u realnom vremenu.
Učenici su instalirali mobilne aplikacije Open Food Facts i HRana koje im pomažu u praćenju otkrivanja opasnosti u namirnicama u stvarnom vremenu u svrhu smanjenja rizika od trovanja. Istražili su podatke o proizvodima koji su tijekom razdoblja trajanja projekta bili opozvani s tržišta zbog opasnosti po zdravlje, obradili i izradili grafičke prikaze prikupljenih podatka. Koristili su aplikaciju za skeniranje proizvoda prije kupnje u svrhu otkrivanja nutritivnih vrijednosti, prisutnosti aditiva (štetnih ili korisnih), saznali eco score za pojedine proizvode te uspoređivali slične produkte.
Istražili su podrijetlo namirnica koje su opozvane s tržišta kao i države koje te namirnice plasiraju na tržište. Debatirali o odgovornosti subjekta koji je odgovoran za sigurnost i zdravstvenu ispravnost namirnica.
U školi su predstavili rezultate istraživanja i podijelili infografike u svim razredima u svrhu promicanja održivih prehrambenih navika.
IMG-20220318-WA0008_(2).jpg (172.84 KB)
IMG_20220617_100307.jpg (481.54 KB)
IMG-20220706-WA0009_(1).jpg (90.19 KB)
IMG-20220706-WA0011.jpg (80.21 KB)
Matična škola i PŠ Košute
1. 8:00-8:45
2. 8:50-9:35
3. 9:40-10:25
VELIKI ODMOR 10:25-10:40
4. 10:45-11:30
5. 11:35-12:20
6. 12:25-13:10
PŠ Grab
1. 7:45-8:30
2. 8:35-9:20
3. 9:25-10:10
VELIKI ODMOR 10:10-10:25
4. 10:30-11:15
5. 11:20-12:05
6. 12:10-12:55